Πατρών 1Α, Περιστέρι 12136, Αθήνα
210 577 4850

Διατροφή

Σε ποιες περιπτώσεις συνταγογραφούνται σκευάσματα ειδικής διατροφής;

Ασθενείς με αδυναμία κατάποσης κανονικού φαγητού λόγω γήρατος, νόσων ή μη χρήσης της κανονικής οδού σίτισης μπορούν να χρησιμοποιήσουν σκευάσματα διατροφής  μετά από συνταγογράφηση. Το γήρας, η νόσος του Alzheimer, του Parkipay to write a paper buy a paper for collegenson, του Crohn, ειδικές θεραπείες και μετεγχειρητικές καταστάσεις απειλούν τον άνθρωπο με υποσιτισμό και απαιτούν διατροφική ενίσχυση.

Με ποιους τρόπους χορηγούνται τα σκευάσματα ειδικής διατροφής;

Υπάρχουν σκευάσματα που συνήθως συμπληρώνουν τη διατροφή και χορηγούνται μέσω του στόματος και σκευάσματα που χορηγούνται μέσω μη φυσιολογικής οδού σίτισης και παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις διατροφής. Στις περιπτώσεις αδυναμίας χορήγησης από το στόμα εφαρμόζονται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος, ρινογαστρικοί ή ρινονηστιδικοί καθετήρες και ενδοσκοπικές/χειρουργικές τεχνικές γαστροστομίας ή νηστιδοστομίας. 

Τι είναι παρεντερική διατροφή;

Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χρήση του γαστρεντερικού συστήματος, εφαρμόζεται παρεντερική διατροφή μέσω ενδοφλέβιου καθετήρα. Η παρεντερική διατροφή χορηγείται ενδοφλεβίως από κεντρική ή περιφερειακή φλέβα, ανάλογα με την ωσμωτικότητα του θρεπτικού μείγματος και η εφαρμογή της στο σπίτι αν χρειαστεί απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους φροντιστές.